Historikk og status
I Bull Ski og Kajakk og Bull Superski har vi en sterk historisk status når det kommer til slip og fortsatt minst like stor lidenskap for å levere den raskeste slipen på dine ski hver eneste gang.
Terje Fardal har i en årrekke slipt og utviklet slipene til det norske elitelandslaget. En svært essensiell brikke i Norge sin suksess innen vinteridrett siden 2010. Slipene som Terje utviklet brukes fortsatt på majoriteten av skiene i landslagssystemet.
Det er Terje Fardal som har utviklet BSK-slipene og slipt ski for Bull sammen med Jon Elstad i en årrekke. Slipene er videreutviklet med ny maskin, nye steiner, diamanter og metodikker av Aleksander Bøttger.
Vi jobber kontinuerlig med å videreutvikle og forbedre slipene. Om du ser nøye etter Bull sine slipelapper vil du kunne se et par utviklingssliper ute på skirenn. Når det er sagt vet vi at dagens sliper står solid, svært brede i bruk og alltid i front ved testing. Og ja, vi har testet våre sliper direkte mot våre konkurrenter i testserier og kan dele at vi har kommet best ut av alle utenom 1 av testene.
Vi regner også med å ikke bare være en av de beste på slip, men også de med størst volum.
Så langt i sesong 2024/25 (pr 15. februar 2025) har Jon Elstad og Aleksander Bøttger slipt ca 5000 par ski! Det er fortsatt mye igjen av sesongen. Settes det ny rekord denne sesongen?
Slip til skøyting og staking
For skøyte- og stakeski ser vi på slip som er et knepp finere i strukturen enn på klassisk. Ved diagonalgang skapes fremdrift i lav fart ved å sparke i fra med festesmøringen. For å skape fremdrift i både skøyting og staking må skiene sklis framover i den lave farten og du er avhengig at friksjonen mot snøen er lavest mulig. Akkurat på skøyting setter man også som regel skiene i snø som ikke her blitt gått på tidligere sammenlignet med et klassiskspor hvor flere har gått i før deg, varmet opp og gjort raskere. En slip som er for grov vil kunne lage for høy friksjon mot snøen og bli tung å gå på i lav fart.
Er du usikker på hvilket av to sliper du skal velge, gå for den fineste og kaldeste av de to.
BSK 5:
Vår fineste og kaldeste slip. Om det knirker i snøen er det denne slipen du skal ha. Samtidig kan en nyslipt BSK 5 gå opp til 5 minusgrader om det er fallende eller helt fersk og fin snø.
Tradisjonelt brukes denne i de fleste langløp januar / februar på Østlandet og Innlandet når det snør jevnlig og er svært kaldt om natten og ikke mer enn 5 til 10 minusgrader i løpet av dagen. Birkebeinerrennet 2024 vil være et eksempel på føre for BSK 5 på stakeski.
BSK 6:
Vår helt klart mest solgte og brukte slip til skøyting og staking. Slipen dekker snøtype og temperaturområdet vi mest går på i løpet av en vinter. Den fungerer godt ned til 10 minusgrader om snøen er gammel og grovkornet, men helt opp til et par plussgrader om det er ferskere og finkornet snø. Om du kun har et par skøyte- eller stakeski er det denne slipen du skal ha.
Ja, det kan være kjedelig når en av våre ansatte kjapt anbefaler BSK 6 på dine skøyte-/stakeski, men dette er med god grunn. Vi noterer oss Jr-VM Gull i Schilpario i 2025 og seier i et av de største norske langløpene i 2024 på BSK 6.
BSK 7:
En skikkelig grom slip når det er svært grovkornet på minussiden eller våt snø på plussiden.
Et godt bilde er Marcialonga der det ofte er en god del minusgrader på start, men grov snø. Så tar solen skikkelig godt utover dagen og snøen blir våt. Her er BSK 7 genial.
Er det skirenn på arenaer hvor det er mange deltagere og snøen blir preppet og frest ofte er også her BSK 7 topp.
BSK 8Fin:
Er det ekstremt vått er dette slipen å gå for. Dette er ikke en slip å prioritere i en skipark fremfor våre andre sliper. Men kan gi en skikkelig konkurransefordel på dagene der snøen er ekstremt våt og/eller grov. Spesielt ski med transperantsåler hever seg som regel svært mye med denne slipen.
BSK 8:
Vår aller groveste og varmeste slip. Det er fysisk mulig å sette en BSK 8 slip på et par skøyte-/stakeski, men risikoen er at skiene blir svært tunge i lavere fart. Derfor anbefaler vi ikke denne slipen til disse stilartene. Vi anbefaler heller å velge BSK 7 eller 8F og sette 2U skjærende rill i bakski 2 ganger. Da beholder man en ski som er lett å føre, men skaper ekstra toppfart ved våte forhold.
De av utøverne vi jobber med som har BSK 8 i sin skipark med skøyte-/stakeski har allerede flere par med BSK 7 eller 8F og kan ha ett ekstra snevert / nisjepar med BSK 8 tilgjengelig.
Slip til Klassisk
Nå er det festesmøringen som gir oss framdrift i lav fart og vi forflytter skalaen fra skøyting og staking. Her står vi også i spor som er oppvarmet av andre foran deg og snøen er blitt mer blank og ikke minst raskere.
BSK 6:
Den fineste slipen vi pleier å sette på klassiskski. Om det knirker i snøen er det denne slipen du skal ha. Samtidig kan en nyslipt BSK 6 gå opp til 5 minusgrader om det er fallende eller helt fersk og fin snø. Er du mer interessert i ski som er lett å føre fremfor maksimal toppfart er BSK 6 en svært bra slip, med mindre det er plussgrader og fukt i snøen.
Birkebeinerrennet 2024 er et eksempel på føre hvor BSK 6 fungerte optimalt på klassiskski.
BSK 7:
Vår helt klart mest solgte slip i til klassisk. Slipen dekker snøtype og temperaturområdet vi oftest går på i løpet av en vinter. Den fungerer godt ned til 10 minusgrader om snøen er gammel og grovkornet, men helt opp til et par plussgrader om det er ferskere og finkornet snø. Om du kun har et par klassiskski er det denne slipen du skal ha.
Ja, det kan være kjedelig når en av våre ansatte kjapt anbefaler BSK 7 på dine klassiskski, men dette er med god grunn. Vi noterer oss to topp 10 i verdenscup langrenn / Tour de Ski i 2025 og Jr-VM Bronse i Schilpario i 2025.
BSK 8:
En skikkelig rå slip til grov snø rett på minussiden eller skikkelig våt snø på plussiden.
Skal vi imponere og overbevise et landslag om et samarbeid sliper vi et medium bra par i en skipark med BSK 8. Det er ikke få ganger dette er blitt det beste varmparet til utøveren og avtalen er i boks. Spesielt ski med transparent såle og varmkarakter får en skikkelig heving med denne slipen.
Under WC 5-mila i Holmenkollen i 2024 ble høyest toppfart av alle målt på denne slipen.
Rill av våre sliper:
Vi må nevne at alle våre sliper svarer svært godt med rill. Det er sjeldent rill ikke hever våre sliper, det betyr derimot ikke at du alltid skal rille.
Rillen vil kunne manipulere og gi slipene våres et enda bredere spekter av bruksområder enn blank slip. Hvis du har 2mm og 1mm rette og rullende valser kommer du svært langt, men det finnes flere kombinasjoner som er svært gode på mer spesifikke forhold. Forhør deg om spesifikke scenarioer i våre butikker.