Skiplukk – finesser og ekspertise

Del:

Høstjakten pågår. Superski finner de gode skiparene lenge før det første snøfallet.

Ski med riktig spenn, lengde og egenskaper er avgjørende når man er på jakt etter gode skiopplevelser. Ikke bare når man jakter sekunder og tideler i skirenn, men også om man vil få mest ut av skituren i Marka

Arbeidet med å velge ut de riktige skiene fra produsentenes rikholdige lagre, krever erfaring, håndlag og kunnskap om skiløperens ulike behov og skiferdigheter.

Du vil jo ikke kjøpe et par ski som er ideelle – for en annen.

Vi hjelper deg med å finne skiene som er tilpasset maksimalt for akkurat deg!

Hva er egentlig skiplukk?

Superskis Peder Stadaas og Petter Fraser forklarer:

Del #1 – Vi møtes. Først del av prosessen starter i butikken vår i Holmenkollen. Vi kartlegger ditt nivå og ambisjoner og gjør oss kjent med dine behov og ønsker. Med dette som utgangspunkt evaluerer vi dine eksisterende ski. Hvilke par er aktuelle videre,  og  – må det gjøres noen justeringer? For å få fullt utbytte av skiens egenskaper må kammerhøyde, trykksoner og slip samstemmes.

Oppgradering. Ofte kommer vi frem til at det er nødvendig å gjøre justeringer. Noen skipar går ut, andre kan ofte degraderes til treningspar, eller slipes om til et annet føre. Når de nødvendige justeringene er gjort sitter vi igjen med utgangspunktet for innkjøp av nye ski. For mange er et allroundpar i riktig lengde og spenn nok. Satsende utøvere ser gjerne etter noe de mangler, eller supplerer med ski som har litt andre egenskaper. Vi tilpasser oss kundens budsjett og kommer med vår anbefaling.

Del #2 – Jakten på de beste skiparene. Superskis store styrke ligger i skiplukken – den jobben vi gjør ute hos produsentene. Framfor å velge i et begrenset utvalg ski stående i butikken, reiser vi til leverandørene på jakt etter «god-parene». Med mange parametere å ta hensyn til, er det viktig med et stort utvalg ski å velge i; høyde, vekt, nivå, føre, osv. I plukksystemet vårt ligger informasjonen vi trenger om deg for å finne den riktige skien. Vår plukkekspert gjør sin utvelgelse i fred og ro og tar tiden han trenger.

Del #3 – Verkstedet foredler «råvarene»

Når vi har funnet frem til ditt nye skipar ute hos produsenten, går turen til vårt verksted.

Her utføres den avsluttende finishen.  Vi sorterer og gjør klar skiene til slip, oppmåling, montering og prepp.  

Slip og testing – Våre sliper et resultat av kontinuerlig testing og utvikling i landslagssystemet de siste 15 årene. Vår sliper Terje Fardal er hjernen bak superslipene som har gitt norske utøvere verdens beste ski i en årrekke. Det siste året har Terje, sammen med, Bull Ski & Kajakk og Superski bygget videre på denne utviklingen og fortsatt testprosessen for å tilby kundene våre et konkurransefortrinn kommende vintere. Vår testserie med ulike slipvarianter er på snø ukentlig gjennom hele vinteren. 

Oppmåling og montering. Når skiene har vært gjennom vår topp vedlikeholdte maskin og ønsket slip er satt, går skiene videre til siste steg i prosessen. Klassisk ski måles og merkes. Bindinger monteres og skiene grunnpreppes.

Grunnprepp. Alle ski har godt av en skikkelig preparering eller prepp som vi kaller det. Her er det mange som slurver både med behandlingen etter slip, men også det jevnlige vedlikeholdet en skisåle trenger. Går det for lang tid mellom hver runde med glider, tørker sålen ut og det setter seg mye skitt i strukturen. Derfor anbefaler vi å oppbevare skiene med et lag glider som beskyttelse i perioder skiene ikke er i bruk. Husk også å rense og glide sålen jevnlig gjennom vinteren. Første steg etter slip er å rense sålen før man legger en glider med lavt smeltepunkt på skiene. Swix PS10, Swix PS8, Holmenkol Betamix eller tilsvarende fungerer bra til dette. Vi setter deretter enten skiene i varmeskap eller varmer inn glideren med smørejern i flere runder. Her spiller smørerens personlige preferanser inn. Er man ekstra ivrig kan man gjenta denne prosessen noen ganger før man går videre til en kaldere glider eller grafittglider for de ivrigste. For de fleste er det nok å gå rett til Swix PS6 eller tilsvarende. Vi varmer glideren inn to ganger før skiene sikles. Grundig metning er spesielt viktig på kald-ski som ofte ikke «slipper» skikkelig før de har blitt glidet flere runder og sålen har blitt blank og fin. Vi tilbyr tre ulike grunnprepp på verkstedet hos oss. Disse kan også kombineres i samråd med oss på verkstedet.

Les gjerne mer om preppene våre her.

Velkommen innom butikken vår i Holmenkollen for å få en gjennomgang av skiparken din, og kanskje starte prosessen med å finne frem til dine nye favorittski.