Femmila Special

Del:

Femmila er langrennssportens gullstandard. Distansen er fullspekket med fargerik historie, myter, rekorder, stavbrekk, sammenbrudd, comeback, dueller, vinnere og ikke minst – løypene. La oss straks komme tilbake til noen av klassikerne. Men først – den første fra Holmenkollen.

1888. Den første femmila hadde start og mål på Majorstuen.

Holmenkollen, 17. februar 1910 gikk startskuddet for den første femmila i Holmenkollen. Årene i forveien hadde det vært arrangert flere femmiler. Den aller første i 1888 med start om mål på Majorstuen. Deretter, fra 1902 og fremover, ble det arrangert ulike varianter med Frognerseteren som utgangspunkt. I 1910 hadde femmila altså for aller første gang start og mål i Holmenkollen, nærmere bestemt på Besserudtjernet. Løypa videre gikk forbi Hospitset og Voksenkollen Sanatorium til Lillevann, over Hyttlikulpen, Grøttumsheggene, Svartorseter, over Fiskelite, til nordsiden av Kobberhaugene, over Lørenseter, Skjennungsåsen, Tryvann, Skomakertjern, Lillevann og tilbake til start. Tykk tåke, tett snødrev og ising under skiene gjorde rennet tungt. Lauritz Bergendahl vant sin første av hele fem seire i femmila i Kollen.

Lauritz Bergendahl fra Sørkedalen vant femmila fem ganger, i årene 1910, 1912, 1913, 1914 og 1915.

Løypene var på denne tiden forskjellige hvert år. Traseen ble holdt hemmelig og ble bare kunngjort for løperne kort tid i forveien.

Femmils-løypene har gått på kryss og tvers, i åttetall og i runder av ymse lengde. Før det gradvis frem til i dag har gått mot mer standardiserte løsninger. Mange av de gamle traseene lever fortsatt på kartene, og kan repeteres i terrenget – en øvelse for spesielt interesserte😊


Her er en liten kavalkade med smakebiter fra noen klassiske årganger: